Trend teknologi kehidupan manusia sejagat 2024

Trend teknologi kehidupan manusia sejagat 2024

Guru Pengurusan, mendiang Peter Drucker dulu berbicara bahawa: “Cuba untuk meramal Parlay jaman depan adalah layaknya cuba memandu di jalan desa pada sementara malam tanpa lampu, sambil melihat ke luar tingkap belakang”.

Sama juga seandainya menjangkakan arah aliran baharu dalam teknologi selama tahun 2023 ini, disebabkan pergantian yang berlaku begitu pantas sehingga tingkap belakang itu bisa saja juga kabur dilitupi kabus.

Tahun 2022 melihat teknologi Non-Fungible Token (NFT) beralih daripada menjadi ‘perisa kegemaran bulan ini’ kepada ‘sisa semalam’, manakala teknologi wang kripto mengalami ‘musim sejuk’ yang panjang; dan pelakuran nuklear pula mengambil cara pertama berasal dari alam fiksyen sains ke arah menjadi fakta sains.

Namun bagi mereka yang ikuti perkembangan terkini dalam inovasi, adalah suatu hal yang bisa saja untuk melihat corak dan hala tuju penduduk global; dan meramalkan teknologi yang dapat membawa mereka ke sana.

Ketika dunia memulakan 2023, menghendaki empat ahli teknologi ini meramalkan teknologi yang dapat membentuk kehidupan manusia selama tahun ini, lapor CNN; dan inilah yang mereka katakan:-

Kecerdasan buatan atau Artificial Intelligence (AI) telah menjadi sebahagian daripada kehidupan seharian manusia, ditemui dalam segala-galanya daripada e-dagang kepada algoritma fasilitas sosial.

Pengasas dengan dan Ketua Pegawai Eksekutif Addo, firma penyelesaian AI dan data, Ayesha Khanna meramalkan 2023 dapat berlaku ledakan imej dan muzik yang dijana AI.

“Walaupun bisa saja belum atau tidak dapat menggantikan manusia, AI dapat menjadi ahli pasukan baharu untuk manusia dalam banyak bidang pekerjaan, berasal dari faktor menyumbangkan idea dan membuahkan draf,” jelasnya.

Sementara seorang futuris dan pengarang buku juga yang berjudul, Future Skills dan Business Trends in Practice, Bernard Marr juga menjangkakan bahawa tahun ini, fokus AI dapat mencetuskan kepada penambahan pekerja, seandainya alat baharu ada untuk membolehkan tenaga kerja seluruhnya menggunakan AI.

Namun, Khanna memberi amaran bahawa lebih banyak kerja dapat diperlukan untuk meyakinkan juruterbang dengan AI generatif – layaknya Copilot GitHub, alat yang direka untuk menopang kod pembangun – adalah tepat dan tidak berat sebelah, terutamanya dalam industri layaknya penjagaan kesihatan, yang boleh sebabkan akibat nyata-nyata seandainya ‘pembantu’ AI mengesyorkan rawatan yang tidak benar kepada doktor.

dolar atas usaha metaversenya, idea untuk menggunakan jaman dalam dunia talian maya makin lama menjadi sebahagian daripada kesedaran awam, namun senario aktiviti dan keterujaan terhadapnya dapat berkembang pada 2023,” tegas Khanna.

“Syarikat peruncitan dan hiburan dapat melancarkan perintis yang makin lama meningkat berkenaan cara membina penglibatan dan kesetiaan pelanggan dalam pelbagai metaverses, terutamanya platform permainan layaknya Roblox.

“Individu asal Metaverse (yang kini telah dewasa) bermain permainan dan bersosial dalam realiti digital alternatif dapat mendorong syarikat untuk merekomendasikan konsert, minggu fesyen, perjalanan pelanggan dan aktiviti edutainment selama 2023 ini,” kongsi Khanna lagi.

Mengulas berkenaan Metaverse, Marr pula berbicara bahawa bahawa lebih banyak syarikat-syarikat kecil dapat menyertai organisasi yang lebih besar yang telah menubuhkan ‘jawatan luar’ pada platform metaverse.

“Metaverse juga dapat menjadi lebih gampang alih dan boleh diakses lewat peranti layaknya set kepala dan cermin mata pintar, dan perniagaan perlu perhitungkan cara mereka boleh menggunakan peluang ini untuk mencipta pengalaman yang mengasyikkan dan cekap,” katanya.